We krijgen regelmatig de vraag of we leuke zomerkampen kennen in Nederland of België. Nou heeft België een grotere traditie van zomerkampen dan Nederland maar ook daar zijn er uiteraard verschillende mogelijkheden. Bij deze een aantal verschillende opties. (Disclaimer: dit is geen gesponsorde post en wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van deze organisaties en activiteiten).

We beginnen in België, want daar is het zeer gebruikelijk om op zomerkamp te gaan. Er zijn vele organisaties die dit organiseren. Zoek bijvoorbeeld eens op Sportkampen, Jeugdkampen of kijk via Scoutingverenigingen (ook niet-leden kunnen vaak mee op kamp) of de Chiro. Ook gemeenten organiseren vaak kampen in de zomer (zoek op Speelpleinwerking). Via de Kampzoeker kun je op datum gericht zoeken. Daarnaast organiseert ook Vlamingen in de Wereld ieder jaar een zomerkamp in België voor Vlaamse kinderen die in het buitenland wonen.

Op deze site vind je een uitgebreid overzicht van jongerenkampen in het Nederlands, maar buiten Nederland of België, denk dan aan survivalkamp in Slovenië, Frankrijk of Kroatië. Een beetje te spannend om je jonge kind alleen op kamp te sturen? Bij SNP organiseren ze actieve gezinsvakanties mét Nederlandstalige begeleiding. Klik hier voor een voorbeeld.

Terug naar de zomerkampen, nu in Nederland. Vinea is een grote club die al jaren zomerkampen organiseert. Ook WorldWideJuf organiseert regelmatig een zomerkamp voor kinderen van 10-13 jaar. Kijk hier voor meer informatie. In Nederland vind je hier een Nederlandstalig sportkamp dat speciaal voor kinderen die in het buitenland wonen wordt georganiseerd. Er zijn ook veel aanbieders die bijvoorbeeld zeilkampen organiseren (even Googelen). Ik vond ook een theaterkamp in het oosten van het land. Hoe goed is dat voor je Nederlands? Kortom, voor elk wat wils! Even goed zoeken, er is genoeg te doen!

Wil je toch liever je kind (nog) niet alleen op kamp sturen, dan is een vakantie op een camping in Nederland of Vlaanderen ook een fantastische optie voor jullie kind(-eren) om hun Nederlands te oefenen met andere leeftijdsgenootjes!

En mocht een trip naar Nederland of België er dit jaar niet inzitten, dan organiseren Sofie en Naomi van het NTC gedurende twee weken een zomerkamp in Madrid. Dit zal zijn van 26 t/m 30 juni en/of 3 t/m 7 juli 2023, dagelijks van 9.00 tot 14.00 uur. Stuur voor meer informatie een berichtje naar: nederlandszomerkamp@gmail.com