Om succesvol een twee- of meertalig kind op te voeden is meer nodig dan 2,5 uur les per week bij ons op school. Het is belangrijk dat het kind veel in aanraking is met de tweede, of soms zelfs derde taal. Wil je dat je kind écht tweetalig wordt, dan dient hij of zij maar liefst 20 uur per week door deze taal omgeven te worden. Denk er maar eens over na, dat is heel veel. Dus hoe doe je dat? In deze blogpost deelden we al veel ideeën en met het oog op de recente berichtgeving uit Nederland gaan we in deze post in op het belang van lezen.

Wij zien op school dat kinderen die ook in het Nederlands lezen, sneller vooruit gaan op het gebied van schrijven, spelling en begrijpend lezen. Maar ook als het gaat om woordenschat maakt het een groot verschil. Denk er maar eens over na. Als ouder val je vaak in herhaling (‘Doe je schoenen aan!’ en ‘Eet je bord leeg!’). Want de gesprekken die in rijkere taal aan de eettafel gevoerd worden zullen niet altijd in de tweede taal gevoerd worden.

Een kind dat 15 minuten per dag leest, leest in een jaar ruim een miljoen woorden. Én kan er ook nog eens 1000 nieuwe woorden per jaar bijleren. Dat geldt niet alleen in het Nederlands, maar in elke taal waarin het kind leest. En dit is ook nog eens cumulatief. Dus als het kind 30 minuten leest, kan het maar liefst 2000 nieuwe woorden per jaar leren. Maar leest het maar 5 minuten… reken maar uit.

Wij hebben op al onze locaties een uitgebreide bibliotheek en geven de kinderen regelmatig boeken mee naar huis om te lezen. Als de leerling het boek weer inlevert krijgen ze een nieuw boek mee terug. Zijn de boeken te moeilijk of te makkelijk? Laat het even weten aan de leerkracht. Wil je graag een dikker voorleesboek om langer mee te doen (wij hebben prachtige boeken van Annie MG Schmidt, Roald Dahl, etc…) laat het ons even weten. Wij vertrouwen erop dat we de boeken naar verloop van tijd weer terugkrijgen.

Bron: https://kinderboekenambassadeur.nl/

Waarom is het belangrijk om een kind aan te moedigen om te lezen? Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen een kind ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

Ook voor lezen geldt: oefening baart kunst. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat kan met 1000 nieuwe woorden per jaar groeien. Een dagelijks leesritueel van 15 minuten zorgt voor een leven lang leesplezier!